Dupa cum bine stii pe piata exista mai multe tipuri de materiale care pot sa actioneze ca izolatorii. Vata minerala este unul dintre acestea si se numara printre cele mai bune.
Ce este vata minerala?
Vata minerala sau sub alt nume, vata de sticla este in acest moment cel mai utilizat produs folosit in izolatie, fiind apreciat la nivel mondial pentru calitatile sale avantajoase.
Este un material ce realizeaza o dubla izolare: acustica si termica si permite economisirea unor sume importante de-a lungul utilizarii. Vata minerala este un material poros, ce are in componenta substante ce ajuta la inhibarea transferului termic. Acest lucru se traduce pentru utilizatori intr-o calitate mult mai mare a vietii si o protectie sporita a constructiilor de locuit.
Proprietatile pe care le are vata minerala
Acest tip de produs se remarca printr-o serie de elemente nemaintalnite la alte materiale.
Avand in vedere cele mentionate putem spune ca vata minerala indeplineste, asadar, scopul izolarii termice pentru constructii ce necesita un strat suplimentar de protectie impotriva temperaturilor sporite. Majoritatea materialelor de constructii trecute si actuale nu ofera constructiilor si aceasta protectie suplimentara, astfel ca necesitatea utilizarii unui material precum acesta isi face simtita prezenta, pentru a ajuta la mentinerea temperaturilor din interiorul cladirilor neschimbate, indiferent de transformarile termice din exterior. Astfel, aceasta indeplineste scopul de a pastra caldura in interiorul incaperilor in anotimpurile reci si de a le mentine racoroase in anotimpurile calde. Acest lucru se datoreaza faptului ca vata minerala nu permite conductivitatea termica, astfel ca prin intermediul sau nu se poate realiza transferul caldurii.
Ce trebuie sa faci daca vrei sa izolezi cu acest material?
- In primul rand, trebuie verificat daca exista o folie hidroizolatoare. Aceasta are rolul de a nu permite apei din mediul exterior sa patrunda interior. In cazul in care nu exista, aceasta trebuie cumparata si montata.
- In al doilea rand, se trece la taierea materialului izolator. Astfel, vata minerala trebuie taiata astfel incat sa ramane o „marja de eroare”, adica sa se taie cu 2-3cm mai mult decat masuratoarea pentru a fi sigur ca va umple tot spratiul dintre capriori.
- In al treilea rand, trebuie montat stratul termoizolant mentionat mai sus. Pentru montarea lui, trebuie sa existe niste grinzi mai mici care vor fi montate perpendicular pe capriorii intre care va fi instalata vata minerala.
- In ultimul rand, dupa ce s-a montat materialul izolator, in ultimul pas va trebui sa fie montata si o membrana impotriva vaporilor care trebuie sa acopere intreaga suprafata izolata. Imbinarile acestei membrane vor fi lipite etans utilizat banda SDA.