Osteodensitometrie este un tip de analiza ce are ca obiectiv identificarea densitatii minerale a oaselor si care are un rol important in prezicerea riscurilor de fracturi. In urma acestei analize a oaselor, doctorul specialist va determina daca este nevoie de aplicarea unui tratament medicamentos sau al unui regim alimentar bogat in diverse vitamine si minerale.
Osteoporoza este boala manifestata la nivelul oaselor ce provoaca scaderea densitatii osoase deci implicit si a durabilitatii si rezistentei la socuri. Cantitatea absoluta de os este estimata prin determinarea densitatii minerale osoase.
In ce consta o investigate de osteodensitometrie?
Este binecunoscut ca osteodensitometrie sau dexa este cea mai utilizata metoda in evaluarea densitatii osoase. In general aceasta consta intr-o simpla investigatie in care pacientul este supus unui numar relativ mic de radiatii in comparatie cu cantitatea emanata in alte tipuri de radiografii.
Zonele principale in care aceasta analiza a oaselor este efectuata sunt la nivelul a doua regiuni invecinate: soldul si coloana vertebrala. Chiar daca boala numita osteoporoza afecteaza integul schelet osos, aceasta procedura efectuata doar intr-o zona identifica prezenta bolii oentru toate regiunile anatomice.
Osteodensitometrie este reprezentata ca fiind o investigatie imagistica foarte performanta, care foloseste radiatii X, pentru determinarea densitatii si a rezistentei osoase:
Investigatia este nedureroasa, neinvaziva si nu necesita injectii;Pacientul poate manca normal in ziua examinarii;Dupa administrarea unei substante de contrast (pentru urografie, tomografie computerizata, tranzit baritat, rezonanta magnetica etc.), este indicat sa treaca cel putin 3 saptamani de la procedura respectiva;Examinarea nu se poate realiza femeilor insarcinate.
Beneficiile investigatiei de Osteodensitometrie
Instrumentul cu ajutorul caruia se realizeaza aceasta investigatie, numit Osteodensitometrul Lunar Prodigy Primo furnizat de General Electric, dispune de un fascicul evantai, si detector tip CZT (cadmiu-zinc-telurit), cu detectie direct digitala, avand beneficii precum:
- Viteza mare de scanare;
- Calitatea buna a imaginii (fidelitate si rezolutie);
- Precizie si acuratete;
- Dimensiunile mesei de scanare confera beneficiul examinarii unor pacienti cu greutate corporala de pana la 160 kg;
- Dozele de iradiere sunt foarte scazute;
- Examinarea se poate efectua la diverse nivele: sold, coloana vertebrala lombara, antebrat.
Preturi pentru aceasta investigatie
1 segment- 70 de lei
2 segmente- 130 de lei
3 segmente- 190 de lei
Antebrat- 90 de lei
Col Femural- 90 de lei
Coloana vertebrala- 90 de lei
Total body + Analiza de masa corporala- 210 lei
Oferta speciala
Investigatie Osteodensitometrie DEXA 2 segmente la pret de un segment.
Investigatie Osteodensitometrie DEXA 3 segmente la pret de 2 segmente .
Sau
GRATUIT! (prin prezentarea biletului de trimitere decontabil, de la medicul specialist).