sâmbătă, iulie 20, 2024

Iata din ce compusi chimici este formata banda adeziva

Din ce este compusa banda adeziva?

Banda adeziva (de exemplu, aici intra banda sensibila la presiune, banda PSA, auto-lipicioasa sau lipicioasa) consta dintr-un adeziv sensibil la presiune acoperit pe un material de sprijin, cum ar fi hartie, film de plastic, stofa sau folie metalica.

Unele benzi au garnituri amovibile, care protejeaza adezivul pana la indepartarea captuselii. Unele au straturi de adezivi, grunduri, materiale cu eliberare usoara, filamente, imprimare etc. realizate pentru functii specifice si divrse

banda adeziva

Caracteristica cea mai importanta pe care o are banda adeziva pentru ambalare sta in puterea sa adeziva.

ASP-urile nu necesita activare de apa, solvent sau caldura pentru a se lipi de materiale precum hartie, plastic, sticla, lemn, ciment si metal. Adezivii sensibili la presiune (ASP) sunt lipitori la temperatura camerei in forma uscata si adera ferm la o varietate de suprafete si necesita doar aplicarea unui deget sau a unei maini.

Benzile cu o singura fata permit lipirea la o suprafata sau imbinarea a doua materiale adiacente sau suprapuse. Banda dublu fata (adeziv pe ambele parti) permite imbinarea a doua articole inapoi.

O scurta istorie

Istoria aderentei nu a inceput cu banda adeziva. Este creditat albinelor. Sau mai degraba, lucratorii de lemn din Egiptul antic care foloseau clei obtinut din substante naturale, vascoase precum ceara de albine si rasina pentru a tine materialele impreuna.

In vremurile moderne inainte de banda, lipiciul si epoxiile lucrau majoritatea lucrurilor lipicioase. Dar acestea au avut dezavantaje grave, in special in utilizarea gospodariei. Astfel, metodele traditionale au inceput sa fie mai putin ideale.

Abia in 1925 a fost inventata banda adeziva, asa cum o stim astazi. Astazi, banda adeziva are toate formele si dimensiunile, cu diferite grade de lipire.

O serie lunga de avantaje

Pentru multe locuri de munca, adezivii din cauciuc / rasina ofera multe avantaje precum:

  • Este adesea un adeziv mai putin scump.
  • Are o abordare initiala ridicata, spre deosebire de acrilic, care are nevoie de timp pentru a se usca.
  • Se lipeste bine de multe suprafete diferite, inclusiv de unele materiale greu de lipit.
  • Adezivii pe baza de cauciuc asigura legaturi extrem de flexibile si sunt de obicei conceputi pe baza de compusi precum butadien-stiren, butil, poliisobutilena sau nitril.
  • Poate fi folosit pentru a adera la temperaturi mai reci, dar exista totusi o limita, spre deosebire de adezivii din cauciuc / rasina care au limitari la temperaturi mai ridicate in forma sa de baza.
  • Rasinile epoxidice prezinta o rezistenta ridicata si o contractie scazuta in timpul intaririi si sunt cunoscute pentru duritatea si rezistenta lor la daunele chimice si de mediu.
Recent
Te-ar putea interesa si