sâmbătă, iulie 13, 2024

Ce sunt reductoarele melcate si la ce folosesc?

Reductoarele melcate sunt o componenta mecanica al carei mecanism are rolul de a reduce turatiile motoarelor electrice. Acesta are capacitatea de a oferi un cuplu mai mare la viteze mici deoarece roata dintata functioneaza ca multiplicator al cuplului si poate permite motoarelor mici sa genereze viteze mai mari.

Reductoarele melcate sunt formate dintr-un surub, numit melc, care intra in contact cu o roata cilindrica cu dinti curbati. In momentul in care surubul se roteste, lama spiralata a acestuia actioneaza asupra rotii. In acest fel, miscarea rotationala se modifica cu 90 de grade, rotatiile motorului sunt reduse, iar cuplul (forta de rotatie) creste.

Acest tip de echipamente mecanice au foarte multe avantaje, mai jos le regasiti pe cele mai importante dintre ele:

  • Sunt utilizate pentru reducerea vitezei si cresterea cuplului.
  • Functioneaza fara a face zgomot.
  • Pot obtine un raport ridicat de viteza, intr-o singura etapa.
  • Au o fiabilitate ridicata.
  • Necesita un spatiu minim de montare.
  • Au o durata lunga de functionare.
  • Se gasesc in diferite variante constructive.

Reductoarele melcate se utilizeaza atunci cand sunt necesare actionari cu turatii mici, printre care benzile transportoare, folosite in diverse fabrici pentru a transporta produsele de la un punct de prelucrare la altul, dar si in cazul lifturilor, elevatoarelor, spalatoriilor auto, scarilor rulante si chiar in industria alimentara atunci cand este necesara amestecarea anumitor ingrediente si componente.

Reductoare melcate de calitate gasiti si la Exsteel Engineering. Sunt unic distribuitor de reductoare melcate Bonfiglioli in Romania, pe care le puteti regasi in mai multe variante de constructie, de la cele cu motor compact sau detasabil la cele cu ax de intrare.

Recent
Te-ar putea interesa si