Fulgii de ovaz sunt printre cele mai sanatoase cereale, acestea nu contin gluten si sunt bogate in proteine, minerale, fibre si vitamine.
Astfel, datorita efectelor pozitive pe care le are ovazul asupra sanatatii, cum ar fi scaderea nivelului de zahar din sange, fulgii de ovaz au cunoscut o crestere a popularitatii si sunt consumati din ce in ce mai des.
Fulgii de ovaz, de obicei, sunt tolerati de organism, nu sunt toxici si nu au efecte adverse. Insa, ovazul in combinatie cu alte cereale poate fi daunator pentru personale care sufera de boala celiaca (intoleranta la gluten) si pentru cele alergice la gluten.
Ce beneficii au fulgii de ovaz?
1. Protejeaza inima
Antioxidantii din fulgii de ovaz previn aparitia unor afectiuni cardiovasculare, iar fibrele dietetice la scaderea colesterolului rau (LDL) fara a produce modificari in cel bun (HDL). Fulgii de ovaz au in compozitie si lignani, care protejeaza inima de cele mai comune probleme cardiovasculare.
2. Stimuleaza imunitatea
Fulgii de ovaz au in compozitie beta-glucan care ajuta neotofilele sa ajunga si detecteze mai repede zona in care exista o infectie. De asemenea, fulgii de ovaz, ajuta la eliminarea bacteriilor care au dus la aparitia infectiei.
3. Imbunatateste somnul
Continutul ridicat de aminoacizii si nutrienti din fulgii de ovaz stimuleaza productia de melatolina, hormonul somnului. De asemenea, consumul de fulgii de ovaz stimuleaza productia de insulina. Cea din urma ajuta caile neuronale sa primeasca triptofan, aminoacid care actioneaza precum un sedativ pentru creier.
4. Cresc nivelul de energie
Carbohidratii sunt sursa principala de energie a organismului. Iar carbohidrati din fulgii de ovaz sunt descompusi mai incet de organism, spre deosebire de alte alimente. De asemenea, vitaminele din complexul B din fulgii de ovaz ajuta organismul sa metabolizeze energia.