duminică, septembrie 8, 2024

Magic Table-Proiect inovativ in domeniul sanatatii varstnicilor

Cum tendinta de imbatranire a populatiei este din ce in ce mai evidenta si investitiile in domeniul sanatatii persoanelor varstnice devin o prioritate pentru statele Uniunii Europene.

Astfel cu sprijinul fondurilor neramburasabile se sustin proiecte de cercetare si inovare cu scopul gasirii si implementarii tehnologiilor suportive.

Avand in vedere obiectivul principal al imbatranirii active si al mentinerii unei calitati a vietii cat mai ridicata pe o perioada cat mai mare de timp necesitatea cercetarilor in domeniul sanatatii varstnicilor si al nevoilor acestora devine evidenta.

In acest context se inscrie si Proiectul Magic Table ce a implicat un consortiu de specialisti din 3 state- Olanda, Italia si Romania. Obiectivul principal al partenerilor Vilans (NL), Active Cues (NL), Lyvore (NL), INRCA (IT) si Universitatea din Bucuresti (Ro) a fost cercetarea realizata pe varstnici cu dementa si ingrijitorii informali si formali ai acestora cu scopul identificarii nevoilor si dorintelor , iar pe baza acestor nevoi indentificate, dezvoltarea unei tehnlogii de suport si stimulare cognitiva si motrica. Ultimii trei parteneri mentionati avand exact rolul de a identifica si lucra direct cu potentiali beneficiari.

Scopul final al proiectului ce incadreaza in tendinta generala europeana de a sustine varstnicul cu dementa pentru a duce o viata de calitate pe o perioada cat mai mare de timp la domiciliul propriu cu sprijinul ingrijitorilor formali sau informali, si de a preveni  institutionalizarea timpurie.

Proiectul MagicTable a fost unul de scurta durata, de doar 6 luni, incepand cu luna februarie 2019, dar rezultatele au fost concludente pentru domeniul sanatatii varstnicilor intru cat a aratat faptul ca nevoile identificate de cei itervievati au fost asemanatoare in cele 3 state, dificultatile pe care le intampina ingrijitorii informali la domiciliul varstnicilor sunt si ele asemanatoare dar difera destul de mult modul in care sistemul de asigurari sociale si de sanatate sprijina imbatranirea activa si sustine ingjirea varstnicului pe o perioada cat mai lunga de timp la domiciliul propriu.

Nu in ultimul rand, desi la dimensiuni mici, studiul desfasurat pe cate 10 perechi de ingrijitori informali si persoane cu dementa din cele 3 state partenere,  a aratat reticenta varstnicilor in a utiliza tehnologia dar si dificultatea evidenta pe care o au cei diagnosticati cu o forma de dementa in a utiliza chiar si cele mai usoare tehnologii de tipul televizorului sau telefonului.

De aici nevoia evidenta de a dezvolta un tip de tehnologie ce poate functiona independent de controlul unei persoane, tehnologie ce stimuleaza vizual, auditiv, cognitiv si motric persoana fara a deranja, fara a deveni plictisitoare si fara a putea fi considerata puMagic Table Romaniaerila de catre persoanele in cu dementa stadiul usor.

In contextul dezvolatarii metodelor de incurajare a imbatranirii active si sustinerii istitutionalizarii cat mai tarziu a vartnicilor cu dementa, proiecte de tipul MagicTable au rolul de a identifica nevoi si de a dezvolta tehnologii suportive adaptate beneficiarilor finali.

Recent
Te-ar putea interesa si