vineri, aprilie 19, 2024

BASF obtine un rezultat financiar solid in primul trimestru al anului in ciuda preturilor mai mari la energie si materii prime

Grupul BASF, T1 2022:

BASF obține un rezultat financiar solid, în ciuda prețurilor semnificativ mai mari la energie și la materiile prime

•   Cifra de afaceri crește la 23,1 miliarde EUR (plus 19%)
  •   Venituri înainte de impozite și dobânzi (EBIT) excluzând cheltuielile excepționale de 2,8 miliarde EUR (plus 21%)
  •   Previziunile din data de 25 februarie sunt menținute pentru întregul an de afaceri 2022

Primul trimestru al anului 2022 a fost caracterizat de prețuri semnificativ mai mari la energie și la materiile prime, precum și de întreruperi ale lanțului de aprovizionare. „Cu toate acestea, am avut un început de an foarte bun”, a declarat Dr. Martin Brudermüller, Președintele Consiliului de Directori al BASF SE, la Adunarea Anuală a Acționarilor companiei din acest an, care s-a desfășurat virtual. BASF a publicat  rezultate preliminare pe data de 11 aprilie 2022.

Cifra de afaceri a crescut cu 3,7 miliarde de euro comparativ cu primul trimestru din 2021, până la 23,1 miliarde euro. Creșterea vânzărilor a fost generată în principal de prețurile mai mari, în special în segmentele Produse chimice și Materiale. Efectele valutare pozitive în toate segmentele au susținut performanța vânzărilor. Volumele de vânzări ușor mai scăzute au avut, per total, un efect compensator. Creșterea volumelor în segmentele Soluții agricole, Soluții industriale, Materiale, Nutriție și îngrijire și Produse chimice nu a putut compensa pe deplin scăderea volumelor din segmentul Tehnologii de suprafață.

Veniturile înainte de impozite și dobânzi (EBIT) excluzând cheltuielile excepționale au crescut cu 497 milioane de euro, până la 2,8 miliarde euro. Acest rezultat a fost în mare parte determinat de creșterea considerabilă a veniturilor din segmentul Produse chimice. Segmentele Soluții industriale, Materiale și Nutriție și îngrijire au crescut, de asemenea, semnificativ veniturile EBIT excluzând cheltuielile excepționale, iar veniturile din segmentul Soluții agricole au fost ușor mai ridicate. În cazul segmentului Tehnologii pentru suprafețe, venitul EBIT excluzând cheltuielile excepționale a scăzut considerabil, în primul rând ca urmare a cererii mult mai slabe din partea industriei auto.

Veniturile EBIT au crescut cu 474 de milioane de euro comparativ cu primul trimestru din 2021, ajungând la 2,8 miliarde de euro. Venitul net a fost de 1,2 miliarde de euro, comparativ cu 1,7 miliarde de euro în trimestrul anterior. Acest lucru se datorează cheltuielilor de depreciere recunoscute de Wintershall Dea, pe care BASF le-a inclus în venitul net din participații în mod proporțional (72,7%) sub forma unei taxe speciale,  de aproximativ 1,1 miliarde de euro. Aceste deprecieri au fost declanșate de războiul din Ucraina și de consecințele politice aferente și au vizat, pe lângă împrumutul pentru Nord Stream 2, active în Rusia și în afacerile de transport de gaze.

Flux de numerar îmbunătățit în primul trimestru din 2022

Fluxurile de numerar din activitățile de exploatare s-au ridicat la minus 290 de milioane de euro, o îmbunătățire de 235 de milioane de euro față de primul trimestru din 2021. Această creștere – în pofida valorii mai mari a numerarului legat de capitalul de lucru net ca urmare a costurilor mai mari ale inputurilor și a creșterii abrupte a vânzărilor – a fost, în principal, atribuită performanței operaționale îmbunătățite. Fluxul de numerar disponibil s-a îmbunătățit cu 88 milioane de euro, până la minus 893 milioane euro.

Valoare propusă a dividendelor de 3,40 euro per acțiune

Consiliul Directorilor și Consiliul de Supraveghere ale BASF SE au propus, în cadrul Adunării Anuale a Acționarilor care a avut loc vineri, o valoare a dividendelor de 3,40 euro per acțiune pentru anul de afaceri 2021. Presupunând că acționarii adoptă o rezoluție în consecință, BASF va plăti un total de aproximativ 3,1 miliarde de euro pe 4 mai 2022. „Această plată este mai mult decât acoperită de fluxul nostru puternic de numerar disponibil, de 3,7 miliarde de euro, generat în 2021”, a spus Brudermüller. Data ex-dividend, ziua în care acțiunea BASF se va tranzacționa fără valoarea dividendului reflectată în prețul acțiunii, este 2 mai 2022.

Previziunile Grupului BASF pentru anul 2022

Perspectivele macroeconomice globale sunt, în prezent, supuse unei incertitudini foarte mari. Mai exact, este imposibil de prezis evoluția războiului din Ucraina și impactul acestuia asupra prețurilor și disponibilității de energie și materii prime.

În consecință, BASF își menține, în prezent, ipotezele macroeconomice pentru anul de afaceri 2022:

• Creşterea produsului intern brut: 3,8%
  • Creşterea producţiei industriale: 3,8%
  • Creșterea producției chimice: 3,5%
  • Cursul de schimb valutar mediu: 1,15 dolari per euro
  • Preț mediu anual al petrolului (Brent): 75 dolari per baril

Previziunile privind cifra de afaceri și veniturile grupului BASF, pentru anul de afaceri 2022, așa cum sunt publicate în Raportul BASF 2021, sunt menținute:

• Cifră de afaceri: între 74 și 77 de miliarde de euro
  • Venitul din operațiuni (EBIT) excluzând cheltuielile excepționale: între 6,6 miliarde de euro și 7,2 miliarde de euro
  • Rentabilitatea capitalului angajat (ROCE): între 11,4% și 12,6%
  • Emisii de CO2: între 19,6 și 20,6 milioane de tone metrice

Mediul de piață continuă să fie dominat de un nivel excepțional de ridicat de incertitudine. Riscurile pot apărea ca urmare a creșterii ulterioare a prețurilor materiilor prime și a noilor sancțiuni împotriva Rusiei, cum ar fi un embargo asupra gazelor naturale sau restricționarea livrărilor de gaze din Rusia, ca urmare a contra-sancțiunilor. Alte riscuri ar putea apărea ca urmare a evoluției pandemiei de coronavirus și a măsurilor de durată mai lungă ori a noilor măsuri pentru a limita numărul de infecții, în special în China. Oportunitățile ar putea apărea ca urmare a continuării marjelor ridicate.

Despre BASF

La BASF, creăm chimie pentru un viitor durabil. Îmbinăm succesul economic cu protecția mediului și responsabilitatea socială. Peste 110.000 de angajați din Grupul BASF contribuie la succesul clienților noștri în aproape toate sectoarele și aproape în fiecare țară din lume. Portofoliul nostru este organizat în șase segmente: produse chimice, materiale, soluții industriale, tehnologii de suprafață, nutriție și îngrijire și soluții agricole. BASF a generat vânzări de 78,6 miliarde de euro în 2021. Acțiunile BASF sunt tranzacționate la bursa din Frankfurt (BAS) și sub formă de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informații suplimentare la www.basf.com.

Informații suplimentare sunt disponibile la următoarele adrese:

Declarația trimestrială: basf.com/quarterlystatement

Comunicat de presă: basf.com/pressrelease

Transmisie live (conferința telefonică pentru analiști și investitori pentru Q1 2022): basf.com/share/conferencecall

Transmisie live – discurs dr. Martin Brudermller: basf.com/shareholdermeeting

Fotografii: basf.com/pressphotos

Înregistrare TV curentă: tvservice.basf.com/en

Declarații cu caracter anticipativ

Acest comunicat de presă conține declarații cu caracter anticipativ. Aceste declarații se bazează pe estimările și pe previziunile actuale ale Consiliului Director și pe informațiile disponibile în prezent. Declarațiile cu caracter anticipativ nu reprezintă garanții ale viitoarelor evoluții și ale rezultatelor prezentate. Acestea depind de o serie de factori; implică diverse riscuri și incertitudini; și se bazează pe ipoteze care se pot dovedi a fi incorecte. BASF nu își asumă obligația de a actualiza declarațiile de previziune din cadrul acestui comunicat de presă și în afara cerințelor legale.