Îmbunătățirea educației pentru sănătate și optimizarea cadrului legislativ – principalele obiective și realizări ale primilor 3 ani de activitate RASCI

1372
îmbunătățirea educației pentru sănătate

RASCI este asociația reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală din România.

Asociatia aniversează trei ani de existență, perioadă în care eforturile asociației s-au îndreptat cu precădere înspre îmbunătățirea educației pentru sănătate a consumatorilor. Dar și pacienților români cu privire la utilizarea corectă a categoriilor de produse reprezentate, precum și îmbunătățirea cadrului legislativ aferent acestora.

„Suntem foarte mândri că într-un timp atât de scurt, la numai trei ani de la înființarea asociației, am reușit să ne constituim ca o voce puternică, competentă și unitară a industriei pe care o reprezentăm, un real partener de dialog pentru autoritățile și instituțiile din domeniu, precum și un promotor al îngrijirii personale responsabile.,” declară Răzvan Bosinceanu, Președinte RASCI.

În toată această perioadă, RASCI a dezvoltat parteneriate atât  cu autoritățile și instituțiile abilitate din domeniu, cât și cu instituții și organizații profesionale europene.

Asta pentru actualizarea și îmbunătățirea normelor existente, și pentru alinierea cadrului legislativ național curent la bunele practici europene.  Reprezentanții asociației sunt implicați activ în dialogul legislativ pe teme de impact (precum pregătirile în vederea procesului de Brexit, comercializarea online a medicamentelor ce se eliberează fără prescripție medicală, reglementarea unitară a suplimentelor alimentare, publicitatea pentru produsele reprezentate sau actualizarea codului audiovizual) și contribuie cu expertiza lor în cadrul celor mai relevante evenimente din piață.

Totodată, prin intermediul afilierii sale la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), în cadrul căreia RASCI este reprezentată atât la nivelul grupurilor de lucru, cât și în Consiliul Director, asociația contribuie în mod direct la îmbunătățirea educației pentru sănătate. Dar si la optimizarea cadrului de reglementare european pentru cele trei categorii de produse.

Ce ne dorim?

„Ne dorim un consumator informat și responsabil care citește, înțelege și respectă întotdeauna informațiile din prospectul medicamentelor eliberate fără rețetă, respectiv de pe ambalajul dispozitivelor medicale și de pe eticheta suplimentelor alimentare pe care le utilizează. Un astfel de consumator ignoră derapajele din comunicarea comercială și înțelege că toate informațiile primite din zona sănătății trebuie analizate în detaliu. Pentru acest lucru, utilizatorii acestor categorii de produse trebuie să aibă acces la informații corecte, dar să și fie protejați de legislația în domeniu,” declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Pentru a se asigura că toate companiile membre cunosc importanța furnizării de informații corecte și obiective despre produsele de îngrijire personală, astfel încât consumatorii și pacienții să poată lua decizii raționale în ceea ce privește utilizarea acestora, RASCI a dezvoltat propriul Cod Etic. Adoptat de toate companiile membre, acesta prevede ca activitățile de promovare și alte activități conexe să fie îndeplinite într-o manieră corectă și conformă, evitând practicile înșelătoare și potențialele conflicte de interese cu profesioniștii din domeniul sănătății și în conformitate cu legile și regulamentele europene și române. Acestuia i se adaugă și un Ghid de bune practici pentru comunicarea comercială a suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale, în efortul de a crea un standard unitar, la nivelul membrilor asociației dar și al întregii industrii.

Cum ne-am propus sa reusim?

„Pentru a genera beneficii atât pentru utilizatorii produselor pe care le reprezentăm, cât și pentru jucătorii din industrie, este nevoie de un mediu concurențial corect, precum și de educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților români. Aceste două aspecte necesită, la rândul lor, creșterea gradului de implicare a autorităților cu rol de supraveghere, simultan cu aderarea cât mai multor jucători din piață la un set clar și transparent de bune practici în materie de comunicare comercială. De aceea, pe lângă campania educațională „Despre sănătate, cu responsabilitate”, prin care urmărim să contribuim la îmbunătățirea educației pentru sănătate a cetățenilor români, demersurile noastre ca asociație vizează și aspectul unui cadru legislativ transparent, unitar și corect la nivelul populației și la nivelul tuturor jucătorilor din piață. Numai în acest mod putem adopta și implementa cele mai bune soluții pentru îmbunătățirea pe termen lung a stării generale de sănătate a consumatorilor și pacienților români”, adaugă Diana Mereu.

RASCI susține administrarea responsabilă și avizată de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicală pentru îngrijire personală, prin informarea corectă și educarea consumatorilor români.

Despre RASCI

RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale), www.rasci.ro, reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România: Bayer Consumer Health, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Johnson & Johnson, Sanofi, Reckitt Benckiser, Pfizer, Fildas, Antibiotice, Berlin-Chemie, WÖRWAG Pharma, Aboca, Omega Pharma, Ipsen, Alvogen și Angelini.

Asociația urmărește în toate acțiunile sale informarea, educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților români, implicit prin campania educațională inițiată și derulată de asociație „Despre sănătate, cu responsabilitate”, http://aleginformat.ro/. Prin activitatea sa curentă, asociația încurajează cele mai ridicate standarde de etică în afaceri și susține transformarea într-un mediu concurențial echitabil, începând chiar cu membrii săi care au aderat la Codul Etic al asociației. Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății, cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare ale acestora.

RASCI este afiliată la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), www.aesgp.eu, organizație europeană non-profit care este vocea sectorului de îngrijire personală în Europa și care reunește mai mult de 2.000 de companii și asociații profesionale.