marți, noiembrie 28, 2023

A început a 18-a ediție a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor

Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor (# EURegionsWeek) este cel mai mare eveniment  anual dedicat politicii regionale organizat la Bruxelles.

Ediția din 2020 are o agenda extinsă pe trei săptămâni, respectiv în perioada 05 – 22 octombrie. Fiecare dintre cele trei săptămâni are o tematică specifică: 05-09 octombrie este săptămâna dedicată împuternicirii cetățenilor prin activități de întărire a apartenenței acestora la spațiul European, 12-16 octombrie este săptămâna politicii de coeziune și cooperării, 19-22 octombrie este săptămâna Europei verzi și activităților conectate cu Pactul Verde European.

Luni, 12 octombrie 2020, Președintele Comisiei Europene – Ursula Von der Leyen și Președintele Comitetului European al Regiunilor – Apostolos Tzitzikostas au susținut în fața reprezentanților media datele relevate incluse în primul barometru regional și local. Comisarul European pentru Politica de Coeziune și Reformă, doamna Elisa Ferreira, a prezentat presei raportul privind răspunsul Uniunii Europene la pandemia cauzată de virusul SARSCOV2 – Covid19.

Asociația EuroDEMOS a fost invitată ca de obicei să participle la evenimentele Săptămânii.

Ana-Cristina Zacornea, vă redă mai jos câteva din concluziile care s-au desprins din prezentări și discuții pe tema rezultatelor obținute de primul barometru local și regional. S-a evinențiat faptul că scăderea cu până la 10% a veniturilor din regiuni și orașe pune în pericol serviciile publice care vor intra în colaps.

Prezentând rezultatele Barometrului Regional și Local Anual, Apostolos Tzitzikostas (EL/PPE), Președintele Comitetului European al Regiunilor și guvernatorul Regiunii Macedonia Centrală din Grecia, a declarat: „Barometrul urmărește să înțeleagă mai bine nevoile oamenilor, pentru a oferi răspunsurile corecte. Doar luând pulsul comunităților noastre putem decide cât de eficientă a fost UE pe teren și ce trebuie să facă UE pentru a-și ajuta regiunile, orașele și satele. Raportul nostru confirmă că pandemia ne-a rănit pe toți. Peste 90% din regiunile și municipalitățile UE se așteaptă ca veniturile lor să scadă.”

Apostolos Tzitzikostas„Criza”- a continuat președintele Tzitzikostas -„amenință cu crearea unei generații COVID-19 pierdute, locurile de muncă pentru tineri fiind mai expuse riscului și doar șase state membre sunt capabile să ofere educație digitală pentru 80% sau mai mult dintre studenți. 67% dintre europenii care doresc ca orașele și regiunile să aibă o influență mai mare asupra deciziilor UE ne spun că este timpul să ne gândim din nou la modul în care funcționează democrația în UE, pentru a o conecta mai bine cu oamenii din teritoriu. În calitate de lideri regionali și locali, ne-am angajat să lucrăm împreună la nivelul UE și la nivel național pentru a ne recupera după pandemie și pentru a construi comunități rezistente și durabile.

Președintele von der LeyenPreședintele von der Leyen, care s-a adresat adunării UE pentru politicienii locali și regionali pentru prima dată de la preluarea funcției, a declarat: “Autoritățile locale au fost prima linie de apărare când a izbucnit criza. Europenii știu ce au primarii, guvernatorii sau consilierii lor. Vor fi în centrul recuperării noastre. Resursele NextGenerationEU vor viza, prin urmare, reziliența sistemelor noastre de sănătate. Fondurile europene vor permite investiții în noi spitale, echipamente mai bune și sisteme de sănătate mai puternice, iar administrațiile locale ar trebui să fie în exercițiu.

Potrivit sondajului efectuat de Kantar în primele două săptămâni din septembrie, europenii au încredere în guvernele locale și regionale mai mult decât au încredere în guvernele naționale sau în UE, atât în general, cât și în răspunsul lor la pandemie. Aceștia ar dori ca guvernele locale și regionale să aibă o influență mai mare asupra deciziilor UE referitoare la sănătate, la ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, precum și la educație, formare și cultură.

Elisa Ferreira„Dialogul cu cetățenii” a încheiat ziua de luni. Cei care au participat au avut oportunitatea de a dialoga direct cu Comisarul European pentru coeziune și reformă, doamna Elisa Ferreira.

Cancelarul german, doamna Angela Merkel va participa marți la evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor.

Pentru a vă bucura de informații la zi despre evenimente incluse în agenda Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, vă invităm să urmăriți pagina de facebook EuroDEMOS!

Recent
Te-ar putea interesa si