vineri, aprilie 26, 2024

Joburi pe timp de pandemie

Pandemia de coronavirus are un anumit cuvânt de spus în economia națională, dar acest impact este mai pronunțat în primele câteva luni de la debutul bolii. Importurile de muncă au scăzut, unii care se întorc în țară sunt angajați de companiile locale, iar numărul lucrătorilor din străinătate a fost suspendat de mult timp.

Cu toate acestea, odată cu restabilirea cooperării dintre țări, relaxarea măsurilor de distanțare socială și nevoia urgentă ca oamenii să învețe să folosească noul virus, companiile de pe piața românească au început să recurgă din nou la serviciile oferite de agențiile puternice de recrutare.
Construcțiile sunt unul dintre sectoarele cu cea mai gravă penurie de forță de muncă. Reprezentanții din zonă emit alarme cu privire la problemele cu care se confruntă personalul. Din 2009 până în 2014, când ne-am confruntat cu o criză financiară majoră, piața construcțiilor a pierdut mai mult de 40% din lucrătorii săi. Până în prezent, chiar dacă guvernul limitează salariul minim total la 3.000 de lei, nu a compensat deficitul. Constructorii au nevoie atât de experți, cât și de meșteri sau muncitori necalificați.
Mulți oameni au investit resurse pentru formarea tinerilor la locul de muncă, dar după implementarea acestor programe, s-au confruntat cu o altă situație, și anume rotirea personalului. În plus, toate acestea se reflectă în gama discutabilă a calității lucrării, motiv pentru care departamentul de construcții are nevoie de forță de muncă străină. De exemplu, asiaticii sunt calificați, responsabili și stabili, deci pot fi o mină de aur pentru constructorii care au nevoie de muncitori pentru a finaliza proiectele.
Personalul străin este în continuare prima alegere pentru companiile locale angajate în agricultură și bunuri de larg consum. Chiar dacă multe industrii trebuie să-și închidă ușile, aceste sectoare necesită în continuare forță de muncă. Ca și în anii precedenți, oamenii din agricultură speră să angajeze personal sau muncitori temporari care să aibă grijă de recolte sau să culeagă fructe. Cu toate acestea, mulți români care se întorc în țară fie nu vor să rămână aici mult timp, fie nu îndeplinesc condițiile cerute de angajatorii lor.

Același lucru este valabil și pentru industria bunurilor de consum în mișcare rapidă, care a înregistrat o creștere semnificativă în prima jumătate a acestui an. Măsurile luate de autorități pentru a menține distanțarea socială și a preveni răspândirea noului coronavirus au dus la creșterea consumului.
Deși dorința oamenilor de a face cumpărături s-a diminuat, deoarece mulți oameni au abandonat ideea de a economisi pentru o perioadă mai lungă de timp, bubularea comerțului cu alimente continuă. Prin urmare, companiile implicate în industria bunurilor de consum au nevoie de cât mai mulți angajați pentru a satisface toate nevoile.
Pe lângă faptul că profesioniștii se găsesc din ce în ce mai mult pe piața muncii, companiile se confruntă adesea cu schimbări de personal. În special tinerii, chiar dacă compania investește în programe de formare și calificare la locul de muncă, nu le poate oferi angajatorilor o stabilitate mare. Mulți angajați își schimbă locul de muncă, dornici să lucreze în alte domenii de activitate sau își încearcă norocul în străinătate. Drept urmare, pentru companiile locale, singura soluție este în continuare importurile de forță de muncă, deoarece atâta timp cât durează contractul, angajații străini le pot asigura cel puțin 1-2 ani de stabilitate.
Pe scurt, România are încă nevoie de personal pentru a acoperi deficitele din multe domenii. Chiar dacă anumite companii restricționează activitățile, construcțiile, agricultura, producția, depozitele sau bunurile de consum în mișcare rapidă caută lucrători, iar în cazul în care românii nu aleg să plece în străinătate, singura soluție viabilă este totuși forța de muncă străină.

Recent
Te-ar putea interesa si