joi, iunie 20, 2024

Locuri de munca Romania

De cativa ani, Romania trece printr-o criza acuta in ceea ce priveste forta de munca. O mare problema este data de nevoia uriasa a companiilor de a angaja personal calificat. Cu o populatie imbatranita, care imbatraneste de la o zi la alta, cu o natalitate scazuta si un un proces de emigrare care pare ca nu se mai opreste, viitorul nu suna foarte promitator.

Daca exista o parte buna este aceea ca persoanele care au calificare si doresc sa ramana in tara pot sa isi gaseasca destul de usor un loc de munca. Chiar daca remuneratia nu este la nivelul celei din vestul Europei, salariile pentru persoanele cu studii sunt destul de mari iar companiile fac tot posibilul sa isi tina oamenii buni aproape.

Incotro se indreapta criza locurilor de munca in Romania?

In ciuda faptului ca romanii emigreaza, criza locurilor de munca nu este o problema locala, ci este o problema cu care se confrunta majoritatea tarilor dezvoltate. Este destul de contradictoriu cu faptul ca populatia este intr-o continua crestere, insa explicatia este simpla: populatia educata este intr-o scadere constanta.

Petru rezolvarea crizei, singura optiune este aceea de a-i atrage pe romanii plecati la locuri de munca in strainatate inapoi in tara. Acest lucru se face prin salarii din ce in ce mai mari, printr-un mediu de afaceri sanatos si prin infrastructura.

Care sunt cele mai cautate calificari pe piata muncii?

Daca iti doresti sa te califici intr-un domeniu care are cautare, cel mai bun mod in care poti actiona este sa intri pe site-urile de joburi sau sa mergi la targurile destinate locurilor de munca, pentru a descoperi ce cauta firmele.

In general, Romania are o oferta extrem de bogata de locuri de munca in urmatoarele domenii:

  • IT. Software-ul cunoaste o explozie uriasa iar cei care au cunostinte de programare nu pot face altceva decat sa profite. Exista din ce in ce mai multe dispozitive inteligente iar in spatele lor stau sute de mii de programatori. Un angajat bun din IT, in Romania, poate sa ajungaa la salarii comparabile cu cele din vestul Europei, asadar, nu are motive sa emigreze.
  • Medicina. De asemeea, sunt foarte cautati medicii sau asistentii medicali. Desi salariile din domeniu sunt din ce in ce mai mari, tentatiile de afara sunt mult mai mari, un medic putand sa castige sume considerabile daca lucreaza in Marea Britanie sau in Germania. Tocmai de aceea, majoritatea spitalelor de stat si de asemenea, majoritatea clinicilor private sunt in cautarea unor medici buni.
  • Inginerie. O alta calificare cu mare cautare in Romania este ingineria. Fie ca este vorba despre inginerie in constructii, despre ingineria constructiilor de masini sau despre orice alt fel de inginerie, sunt oferite destul de multe locuri de munca in acest sens.

Ce trebuie sa faca o persoana calificata pentru a se angaja?

Calificarea nu este suficienta pentru a ocupa un loc de munca bine platit. Majoritatea angajatorilor cer limba engleza la un nivel mediu sau avansat, o minima experienta si o atitudine cat mai pozitiva. In ultimii ani, atitudinea este un criteriu din ce in ce mai luat in calcul in momentul in care se fac angajari.

In general, o persoana care are o calificare nu ar trebui sa aiba probleme atunci cand isi cauta un loc de munca in domeniul pe care il vizeaza, in conditiile in care majoritatea domeniilor trec printr-o criza de personal. Totusi, trebuie sa aiba un CV bine pus la punct, sa caute cat mai multe oportunitati de angajare si sa nu renunte.

Noua tendinta: calificarile fara facultate

S-a tot vorbit despre diplomele inutile oferite de facultatile din Romania, iar discutia este una cat se poate de reala. Multe dintre facultatile din tara noastra ofera niste calificari care nu au nicio relevanta pe piata muncii. Tocmai de aceea, o buna parte dintre absolventi ajung sa lucreze pe posturi necalificate, desi au diploma de inginer, doctor sau expert financiar.

Problema incepe sa fie rezolvata de cursurile de specializare, pe care un numar in crestere de oameni le gasesc foarte relevante. Avantajele unui curs sunt evidente: dureaza mult mai putin decat o facultate, este mult mai bine directionat catre scop si in foarte multe dintre cazuri poate sa ofere o oportunitate de munca la sfarsitul sau.
Chiar daca nu prea exista scoli profesionale, exista din ce in ce mai multi furnizori de cursuri de specializare care sunt acreditati si pot oferi o educatie in acest sens.

Printre cursurile care aduc o calificare si sunt extrem de apreciate se numara si urmatoarele:

  • Bucatar. Cursurile de bucatarie sunt foarte solicitate. Un bucatar bun in Romania poate sa depaseasca salariul de 1500 de euro si exista destul de multe restaurante care ofera locuri de munca in acest domeniu. Costul unui curs este de aproximativ 2-3000 de lei, asadar, investitia merita. In aceeasi categorie intra si cursurile de cofetar-patiser, unde salariile sunt ceva mai mici, insa si costul cursului este mai mic.
  • Barman-Ospatar. Tot in domeniul Horeca exista cursuri de barman si ospatar. Veniturile nu sunt foarte mari, insa de foarte multe ori acestea sunt rotunjite de bacsis.
  • Ghid turistic. Turismul a inceput sa fie o pasiune pentru foarte multi oameni iar cursurile de ghid turistic sunt extrem de cautate. Un job in acest domeniu aduce multe calatorii si venituri cel putin decente.
  • Hair Stylist. Un alt curs foarte cautat este cel de Hair stylist, domeniu in care veniturile pot sa ajunga chiar si la peste 2000 de euro n fiecare luna.
  • Fotograf. Nu in ultimul rand, una dintre cele mai cautate specializari este cea de fotograf. Fotografia este o arta si foarte multi oameni au ajuns sa plateasca foarte bine pentru serviciile unui fotograf profesionist.

Cu siguranta, aceasta noua tendinta de a obtine calificari fara facultate va fi din ce in ce mai bine conturata in viitorul apropiat, iar acest lucru nu dovedeste altceva decat ca societatea evolueaza si ca oamenii trebuie sa se niseze cat mai bine pe anumite domenii, in care sa faca activitati cat mai profesioniste.

Recent
Te-ar putea interesa si